داروخانه آنلاین دکتر صفری امین مجله سلامت

درمان عفونت ادراری چیست؟

عفونت ادراری یک عفونت شایع در میان بانوان و آقایان است که می‌تواند هر بخشی از سیستم ادراری شما را درگیر کند. باکتری‌ها، به ویژه باکتری E. coli، شایع‌ترین علت عفونت ادراری است. علائم شایع عفونت ادراری شامل نیاز به دفع مکرر، درد حین ادرار کردن و درد پهلو و کمر است. آنتی‌بیوتیک‌ها در درمان عفونت ادراری موثر هستند. در این مطلب از مجله داروخانه آنلاین دکتر صفری امین به درمان عفونت ادراری می‌پردازیم.

عفونت ادراری چیست؟

عفونت ادراری که به اختصار UTI نیز شناخته می‌شود، سیستم ادراری بیمار را درگیر می‌کند. عفونت ادراری می‌تواند مجرای ادرار (اورتریت)، کلیه‌ها (پیلونفریت) و مثانه (سیستیت) را در بر بگیرد. ادرار حاصل تصفیه خون بیمار است که از کلیه‌های ایشان خارج می‌شود. کلیه‌ها وقتی مواد زائد و آب اضافی را از خون خارج می‌کنند، ادرار ایجاد می‌شود. ادرار معمولا بدون هیچ‌گونه آلودگی، درد و احساس در سیستم ادراری حرکت می‌کند. با این حال، باکتری‌ها زمانی که وارد ادرار می‌شوند، می‌تواند باعث عفونت ادراری شود.

دستگاه ادراری شامل کدام اندام است؟

دستگاه ادراری وظیفه تولید و ذخیره ادرار را به عهده دارد. دستگاه ادراری شامل کلیه، حالب، مثانه و مجراری ادرار است. کلیه‌ها اندام‌های کوچک و لوبیایی شکل هستند که در پشت کمر قرار دارند. اکثر مردم دو کلیه دارند. کلیه‌ها آب و مواد زائد خون شما را فیلتر می‌کنند که تبدیل به ادرار می‌شود. ضایعات رایج ادرار شامل اوره و کراتینین است. حالب، لوله‌های نازکی هستند که ادرار را از کلیه به مثانه منتقل می‌کنند. مثانه، اندامی بالونی شکل است که ادرار را قبل از خروج از بدن، ذخیره می‌کند. مجرای ادرار، آخرین اندام دستگاه ادراری است که ادرار از مثانه به خارج از بدن هدایت می‌کند.

درمان عفونت ادراری

علائم عفونت ادراری چیست؟

عفونت ادراری باعث ایجاد التهاب در پوشش مجاری ادراری بیمار می‌شود. التهاب ایجاد شده ممکن است باعث بروز درد در پهلو، شکم، ناحیه لگن و پایین کمر، فشار در قسمت تحتانی لگن شما، بوی بد ادرار، بی‌اختیاری ادرار، تکرر ادرار، درد هنگام ادرار کردن (دیسوریا)، خون در ادرار (هماچوری)، درد در ناحیه تناسلی، احساس خستگی، تب و لرز، حالت تهوع و استفراغ شود.

درمان عفونت ادراری

بهترین کار برای درمان عفونت ادراری، مراجعه به پزشک است. برای درمان عفونت ادراری به آنتی بیوتیک یا مکمل غذایی مانند ویتامین C نیاز دارید. پزشکان معمولا بر اساس باکتری موجود در ادرار بیمار، آنتی‌بیوتیک یا مکمل غذایی تجویز می‌کند. زمانی که یک نسخه برای آنتی بیوتیک دریافت می‌کنید، بسیار مهم است که دستورالعمل‌های مصرف آنها را دنبال کنید. حتما دوره کامل آنتی بیوتیک را مصرف کنید، حتی اگر علائم شما برطرف شود و احساس بهتری داشته باشید، باید دوره مصرف آنتی‌بیوتیک کامل شود. اگر دوره درمان خود را تمام نکنید، ممکن است عفونت بازگشت کرده و درمان آن دشوارتر باشد.

علت بروز عفونت ادراری چیست؟

میکروارگانیسم‌ها (معمولا باکتری‌ها) باعث بروز عفونت دستگاه ادراری می‌شوند. باکتری‌ها معمولا از طریق مجرای ادرار وارد می‌شوند و ممکن است مثانه شما را آلوده کنند. عفونت همچنین ممکن است از طریق حالب‌ها از مثانه بالا رفته و در نهایت کلیه‌های شما را درگیر کند. باکتری E.Coli باعث بروز بیش از 90% عفونت‌های مثانه می‌شود. این باکتری معمولا در روده بزرگ وجود دارد. به‌طور معمول، بانوان بیشتر از آقایان در معرض ابتلا به عفونت ادراری هستند.

تشخیص عفونت ادراری

اگر علائم عفونت ادراری دارید، بهتر است به پزشک مراجعه کنید. پزشک معمولا سوالاتی در مورد علائم شما می‌پرسد، سابقه پزشکی شما را بررسی کرده و معاینه فیزیکی انجام می‌دهد. همچنین برای تشخیص دقیق عفونت ادراری ممکن است به آزمایش ادرار نیاز باشد. برای تشخیص عفونت ادراری ممکن است آزمایشات زیر تجویز شود:

درمان عفونت ادراری

1. آزمایش ادرار:

در طول این آزمایش، شما باید در ظروف مخصوص آزمایشگاهی ادرار کنید. ارائه‌دهنده نمونه را به آزمایشگاه می‌فرستد، جایی که تکنسین‌ها با استفاده از متغیرهای متعدد مانند نیتریت‌ها، لکوسیت استراز و گلبول‌های سفید خون، نمونه را برای علائم عفونت ادراری بررسی می‌کنند.

2. کشت ادرار:

بیمار باید در یک ظرف آزمایشگاهی مخصوص ادرار کند و تکنسین‌‎های آزمایشگاه نمونه شما را برای رشد و شناسایی باکتری‌های موجود آزمایش می‌کنند. کشت ادرار یکی از مهم‌ترین آزمایشات تشخیص عفونت ادراری است چرا که به پزشک کمک می‌کند تا مناسب‌ترین درمان را برای عفونت ادراری ارائه کند.

3. سی‌تی اسکن:

در صورتی که آزمایشات ادرار نتیجه مناسبی برای تشخیص عفونت ادراری نداشته باشد، سی‌تی اسکن درخواست خواهد شد. سی‌تی اسکن یک نوع اشعه ایکس است که از بدن بیمار عکس‌های دقیقی می‌گیرد و تصاویر سه بعدی از داخل بدن شما ایجاد می‌کند. سی‌تی اسکن دقیق‌تر از اشعه ایکس استاندارد است.

در این مطلب از داروخانه آنلاین دکتر صفری امین به بررسی عفونت ادراری به طور کامل پرداختیم. در صورتی که علائم عفونت ادراری را تجربه می‌کنید، بهتر است در اولین فرصت به پزشک مراجعه کنید.